Médiá

Vyhľadať
Close this search box.
Vyhľadať
Close this search box.

Erózia

Prof.MUDr.Neda Markovská,CSc

Erózia zubnej skloviny – moderná diagnóza

  • Zubná sklovina predstavuje vonkajšiu vrstvu, ktorá pokrýva korunku zuba. Je to najtvrdšie tkanivo ľudského organizmu.
  • Zubná erózia je nezvratný chorobný proces, ktorý sa prejavuje úbytkom skloviny. aj po liečbe nedochádza k pôvodnej obnove skloviny.
  • Je to nové ochorenie tvrdých zubných tkanív, ktoré je výsledkom konzumácie súčasnej potravy. Eróziou skloviny je postihnutý každý tretí dospelý človek a počet sa neustále zvyšuje.
  • Erózia vzniká ako dôsledok pôsobenia kyselín na zubnú sklovinu – na rozdiel od zubného kazu kyselina nie je vytvorená baktériami v ústach, ale nachádza sa v potravinách, ktoré konzumujeme. Okrem tejto častejšej príčiny kyselina môže pochádzať aj zo žalúdka pri rôznych chorobách.
  • Erozívne pôsobenie kyselín vedie priamo k strate hmoty na povrchu zubov.
  • Pacient tento proces ťažko rozozná – najmä v počiatočných štádiách vývoja. V závažnejších prípadoch môže dôjsť k poškodeniu dentínu – tkaniva uloženého pod sklovinou.

Vonkajšie príčiny erózie zubnej skloviny

  1. Kyslé jedlá a povzbudzujúce prostriedky
    • ovocie (kivi, grep, pomaranč)
    • kyslé nápoje (sýtené nápoje, ochutené alkoholické nápoje, ovocné šťavy, energetické nápoje, ovocné čaje)
    • kyslé sladkosti (kyslé cukríky, kyslé želatínové cukríky, citrónový sorbet)
    • jedlá obsahujúce ocot (šalátové dresingy, kyslé marinované jedlá, kečup, kvasené potraviny)
  1. Lieky
    • kyselina acetylsalicylová, aspirín (cmúľacie tablety alebo prášok)
    • tekuté lieky dopĺňajúce železo v organizme
    • vitamín C
    • aerosoly na liečbu astmy
  1. Výživové doplnky
    • kyslé vitamínové doplnky v tabletovej alebo tekutej forme
  1. Životný štýl a stravovacie návyky sa menia v 21.storočí :
    • zadržiavanie erozívneho jedla a nápojov v ústnej dutine po dlhší čas
    • častá konzumácia kyslých jedál a nápojov počas celého dňa
    • vplyv prostredia niektorých športov (plavecký bazén)
    • zvýšená konzumácia erozívnych športových nápojov
    • profesionálny degustátori vín (somelieri)
    • excesívne čistenie zubov bezprostredne po konzumácii kyslých nápojov a potravín
  1. Produkty ústnej hygieny bez obsahu fluoridu a s nízkym pH

Vnútorné príčiny erózie zubnej skloviny

  1. Žalúdočné kyseliny vznikajúce vplyvom :
    • gastroezofageálneho refluxu (zažívacie ťažkosti)
    • chronického zvracania (tehotenstvo, bulímia, anorexia)
    • pri závislosti od alkoholu
    • zvracanie ako vedľajší účinok liekov (napr.v dôsledku chemoterapie)
  1. Znížená tvorba sliny spôsobená dlhodobým užívaním liekov (napr. antihistaminiká, psychofarmaká, lieky pre liečbu Parkinsonovej choroby), pri radioterapii hlavy a krku, 

Ako vyzerá erózia skloviny ? 

  • Kyseliny obsiahnuté v potrave rozleptávajú postupne zubnú sklovinu.
  • V počiatočnom štádiu dochádza k demineralizácii (odvápneniu) a zmäknutiu povrchu zuba – najviac je postihnutá oblasť krčka zuba (najtenšia sklovina).
  • Dlhodobým pôsobením postupom času sklovina sa stenší, je priesvitná. V krčkovej oblasti sú „miskovité“ defekty – chýba časť tkaniva a dochádza ku zmene tvaru zuba.
  • Pacient pociťuje zvýšenú citlivosť na studené, kyslé a neskôr na sladké. Väčšinou sú to pacienti s výbornou ústnou hygienou.

Erózia skloviny – rôzne stupne postihu

Prevencia erózie skloviny

  • Používajte mäkkú zubnú kefku a zubnú pastu s nízkou abráziou s obsahom fluoridov. Zuby si čistite bez tlaku zubnou kefkou.
  • Po konzumácii kyslých jedál zuby si čistite najskôr po 30 minútach.
  • V prípadoch chronického zvracania – bezprostredne – najprv si ústa vypláchnite čistou vodou a zuby si čistite zubnou kefkou až po 30 minútach.
  • Kyslé nápoje pite len počas konzumácie hlavného jedla, nie medzi jedlami.
  • Vystríhajte sa konzumácii kyslých nápojov malými dúškami, alebo ich uchovávaniu ich v ústach príliš dlhý čas. Používajte slamku, ktorá minimalizuje kontakt nápoja so zubami.
  • Počas dňa pite dostatočné množstvo nesladených nápojov s nízkym obsahom kyselín (napr. vodu alebo nesladený bylinný čaj).
  • Jedzte radšej väčšie porcie ovocia raz- alebo dvakrát denne, častá konzumácia ovocia počas dňa znásobuje prítomnosť kyselín v ústnej dutine.
  • Podporujte tvorbu sliny žuvaním žuvačky bez obsahu cukru.
  • Obmedzte pitie kyslých a povzbudzujúcich nápojov
  • Konzumujte jedlá s vysokým obsahom vápnika a/alebo fosfátu (napr. mlieko alebo syr)- pôsobia proti erózii.
  • Poraďte sa so svojím zubným lekárom o prípravkoch ústnej hygieny pre prevenciu erózie skloviny