Médiá

tlačová správa

Vyhlásenie Slovenskej komory zubných lekárov

Bratislava, 11. 3. 2020

Prezident Slovenskej komory zubných lekárov MUDr. Igor Moravčík požiadal predsedu vlády a ministra zdravotníctva  Petra Pellegriniho o urýchlené a bezodkladné zabezpečenie dostupnosti ochranných prostriedkov, hlavne respirátorov FFP3, prípadne FFP2, ako aj dezinfekčných prostriedkov pre dentálne tímy na Slovensku.

Zubní lekári, zubné sestry, dentálne hygieničky, zubní asistenti, ktorí poskytujú dostupnú zdravotnú starostlivosť občanom Slovenska sú vystavení, , závažným rizikám, ktoré pri nedostatočnom ochrannom zabezpečení môžu spôsobiť kolaps zubnolekárskej zdravotnej starostlivosti.

„Zubní lekári sú pri svojej práci veľmi blízko ošetrovanej ústnej dutiny, a teda je tu vysoké riziko nákazy. Aj keď v zmysle plnenia hygienicko-epidemiologických podmienok ošetrovania pacientov, ochrana len rúškom a ochranným štítom pri tejto infekcii, nie je dostatočná“, povedal Igor Moravčík.

Zubní lekári, vedomí si zhoršenia možnej epidemiologickej situácie, sa už pred niekoľkými týždňami márne pokúšali zakúpiť si respirátory, žiaľ bez úspechu z dôvodu ich nedostatku na trhu. Komora intenzívne sleduje situáciu šírenia COVID-19. Informuje a odporúča postupy pre zubných lekárov, ako aj pre ich pacientov na svojej internetovej stránke (www.skzl.sk), ako aj cez ďalšie komunikačné  prostriedky.

„Znepokojujú ma informácie z niektorých regiónov o zatváraní zubných ambulancií z dôvodu nemožnosti zakúpenia si ochranných pomôcok, najmä respirátorov. Je dôležité si uvedomiť, že 25% zubných lekárov je vo veku 65 +, preto nie je možné bez týchto prostriedkov poskytovať zubnú starostlivosť“, dodal prezident I. Moravčík. „Verím, že našou spoločnou snahou, aj v čase zvýšenej epidemiologickej situácie na Slovensku, je poskytovať kvalitnú zubnolekársku zdravotnú starostlivosť. Pre to je však potrebné zabezpečiť ochranu pre dentálne tímy zubných ambulancií v čo najkratšom čase.

Slovenská komora zubných lekárov verí, že kompetentné subjekty podieľajúce sa na bezpečnosti a ochrane zdravia obyvateľstva robia všetky potrebné kroky pre bezodkladné zabezpečenie ochranných prostriedkov pre zdravotníckych pracovníkov, ktorí sú najviac vystavení bezprostrednému kontaktu s nositeľmi koronavírusu. Snáď nie je neskoro…